fbpx
 

Érdekességek Ausztria gazdasági struktúrája

Ausztria gazdasági struktúrája jelentősen eltér a magyar gazdaság felépítésétől. Ezt fontos megértenünk ahhoz, ha az osztrák gazdasági sikerek és a stabilitás okát keressük. A kis- és középvállalatok uralják az osztrák gazdaságot. A kkv-k által termelt hozzáadott érték és a szektorban dolgozók száma évről-évre növekszik. 

Ausztria gazdasági mutatói az elmúlt évtizedben

Ausztria – már egyébként is magas pozícióból indulva – a 2008-as válságot szinte meg sem érezve, az elmúlt évtizedben is komoly gazdasági eredményeket produkált. Az éves növekedés átlagosan 1,5-2%-os növekedés volt, így az évtized végére az egy főre eső GDP átlépte az 50 ezer USD-t! (Összehasonlításképpen: ugyanez az adat Magyarországon ennek a harmada…) Az infláció átlagosan 2% volt, míg az átlagos munkanélküliségi ráta 5% körül mozgott ebben az évtizedben

Főbb iparágak Ausztriában

 • Gép- és acélszerkezet gyártás
 • Vegyipar és autóipar
 • Elektromos- és elektronikai ipar 
 • Élelmiszer és luxus élelmiszeripar
 • Fa- és papíripar

Ausztria az előzőek alapján túlnyomórészt ipari ország. A hűvös és csapadékos hegységek, főként az Alpok magasabban fekvő területeit pedig az erdőgazdálkodás, a havasi pásztorkodás és természetesen a turizmus hasznosítja, míg a védett völgyekben a mezőgazdaság és a könnyűipar honosodott meg.

Vizsgáljuk meg a gazdaság egyes területeinek helyzetét

Ipar

Bányászat: Ausztria egyes ásványkincsekben rendkívül gazdag ország. Az Alpokban világ egyik legnagyobb volfrám lelőhelyével, a legnagyobb földalatti magnezit bányászattal, a Bécsi-medencében Európa legmélyebb földgázfúrásával, illetve Közép-Európa legnagyobb kőolajtelepével büszkélkedhet.

Feldolgozóipar: Az ipar elsősorban a tartományok fővárosai köré és a fontos közlekedési útvonalak mentére koncentrálódott. Jelentős a vas- és acélipar, a gépgyártás, a vegyipar, az élelmiszeripar és a fa-, illetve papíripar.

Kereskedelem

Exporttermékek: műszaki felszerelések, gépjármű alkatrészek, papír és papíráru, fémek, vas és acéláruk, textil, élelmiszer.

Importtermékek: műszaki berendezések, számítógépek, nyersolaj és olajtermékek, műtrágya, élelmiszer.

Ausztria legfőbb külkereskedelmi partnere Németország. Emellett Olaszország, Svájc és az USA számít jelentős export-import partnernek.

Mezőgazdaság

Sokoldalú és önálló mezőgazdaság, valamint fejlett étkezési kultúra jellemzi Ausztriát. A mezőgazdaság belterjes, 90%-ban önellátó, a lakosság kis részét foglalkoztatja.

Földterület megoszlása a művelési ágak arányában: erdő 39,5%, egyéb 15,6%, legelő 25%, szántó 18,7%, kert 1,2%

Legjelentősebb termesztett növények: árpa, kukorica, burgonya, cukorrépa, búza, rozs, zab, alma, körte, szilva, cseresznye, ribizli.

Az erdőgazdálkodás, fakitermelés fontos szerepet játszik az ország gazdasági életében.

Legjelentősebb tenyésztett állatok: sertés, baromfi, szarvasmarha, juh.

Idegenforgalom

A turizmus nagyon nagy gazdasági szerepet játszik Ausztriában. 2018-ban több, mint 30 millió külföldi vendég látogatta meg az országot, ami több mint  110 millió vendégéjszakás tartózkodást jelent. A legtöbb látogató Németországból, Hollandiából, Svájcból, az Egyesült Királyságból és Csehországból érkezik az országba. Az ország kulturális színvonala, fejlett infrastruktúrája az idegenforgalom alapja. 

Műemlékei, természeti szépségei, gyógyfürdői és síterületei egyaránt vonzzák a kirándulókat. Mindezek évről-évre biztosítják az idegenforgalomból származó magas bevételt. Ausztria az idegenforgalmi bevételeit tekintve a világelsők között van. Az egész országban jelentős az idegenforgalom, a legfontosabb célterületek: Tirol, Salzburg és Bécs.

Ausztria mindig is a magyar turisták kedvelt célpontja volt. A nagyvárosok kultúrája, nyüzsgése, a csodás kisvárosok, az egészséges természet, a télen-nyáron kihívást, kalandot jelentő hegyek egész évben vonzzák a látogatókat, kirándulókat és turistákat. A magyarok által leginkább kedvelt tartományok: Stájerország és Karintia 

Energiagazdálkodás

1978-ban az osztrák parlament megtiltotta a nukleáris energia használatát, így Ausztria elektromosságának jelentős részét a vízierőművek állítják elő. A szél, nap és a biomassza erőművek együttes használatának köszönhetően így az ország energia szükségletének jelentős része a megújuló erőforrásokból származik. Több ezer szélerőmű üzemel az országban, amely közel egymillió háztartás ellátását biztosítja. A tartományok közül Burgenland a saját áramigényét teljes mértékben szélerőművekből származó energiából tudja fedezni

Tartományonként a kiemelkedő gazdasági területek
 • Stájerország: Gépjárművek, vas- és acélipar, feldolgozóipar
 • Felső-Ausztria: Vas-, acél-, vegyipar és gépipar
 • Salzburg: Elektromos, fa- és papíripar, régiókon átnyúló szolgáltatások
 • Vorarlberg: Textil, ruházat
 • Karintia: Fa- és papíripar
 • Tirol: Üvegipar, faipar
 • Burgenland: Mezőgazdaság
 • Bécs: Pénzügyi szolgáltatások

 

Ha szeretne többet megtudni és naprakész információkat kapni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

  E-mail címem megadásával hozzájárulok, hogy az Osztrák-Magyar Kereskedelmi Képviselet az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően az adataimat kezelje és hírlevelet küldjön részemre.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Itt is megtalál minket

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy minden újdonságról első kézből értesülhessen!

   E-mail címem megadásával hozzájárulok, hogy az Osztrák-Magyar Kereskedelmi Képviselet az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően az adataimat kezelje és hírlevelet küldjön részemre.

   omkk logo blue

   Itt is megtalál minket

   Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy minden újdonságról első kézből értesülhessen!

    E-mail címem megadásával hozzájárulok, hogy az Osztrák-Magyar Kereskedelmi Képviselet az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően az adataimat kezelje és hírlevelet küldjön részemre.

    © 2020 Osztrák-Magyar Kereskedelmi Képviselet. Minden jog fenntartva.